Zin en onzin van de biodynamische wijnbouw. Dat is het thema van onze tweede proeverij.
Om je goed voor te bereiden: hier alvast een vijftiental vragen.
1. Biodynamie startte met een serie van lezingen door Rudolph Steiner, in 1924. Hoe heetten die lezingen en hoeveel mensen woonden ze bij?
2. Welke methode gebruikte Rudolf Steiner om zijn stellingen op te bouwen, bijvoorbeeld dat “het etherische met de hulp van zwavel langs de paden van zuurstof beweegt”?
3. Wat is het grote verschil tussen biologische en biodynamische wijnbouw? Welk wijndomein past wel de specifiek biodynamische methodes toe maar niet de biologische?
4. Welk nummer draagt het preparaat dat gebaseerd is op brandnetel?
5. Welk domein kreeg in 2006 van Decanter Magazine het predikaat “beste witte wijn ter wereld”, waardoor biodynamie aanzien kreeg in de hele wereld?
6. In welk land vinden we het grootste aantal biodynamisch producerende wijndomeinen?
7. Ruppert-Leroy maakt champagnes op een biodynamische manier. Hoe heten de percelen van dit domein, tevens de namen van de cuvées?
8. Welke Sloveense wijnmaker teelt de pinela-druif op een biodynamische manier in de Vipava-vallei?
9. Op de Schapenberg wordt aan biodynamische wijnbouw gedaan sinds 2008. Hoe heet het domein?
10. Deze cuvée wordt gemaakt door Sarah Hedges Goedhart en is enkel beschikbaar in magnum. Hij komt voor 80% van de wijngaard “Hedges” en voor 20% van de wijngaard “Magdalena”. Hoe heet hij?
11. Dit domein werd in 1995 door de huidige eigenaar gekocht. Het telt 75ha en ligt ten westen van Narbonne. Hoe heet de eigenaar, het domein en de tweede wijn, die de IGP Aude Hauterive draagt?
12. De wijnbouwer van Coulée de Serrant is een voorvechter van biodynamie. Hoe heet hij, welke associatie richtte hij op en welke Braziliaanse koffieproducent maakt er deel van uit?
(Nicolas Joly – Renaissance des Appellations – Camocim)
13. La Distesa maakt slechts één rode wijn. De wijngaarden worden op biodynamische manier beheerd. Hoe heet de wijn en welke druiven zijn erin verwerkt?
14. Lynn Carpenter-Boggs staat bekend als degene die het grondigste onderzoek naar biodynamische methoden voor de landbouw heeft uitgevoerd, zeker wat betreft de vergelijking tussen biologische en biodynamische landbouw. Welke verschillen stelde zij vast in bodemleven, bij het gebruik van biologische dan wel biodynamische compost?
15. Waarom wordt de biodynamische landbouw in feite enkel in de wijnbouw toegepast en veel minder in andere landbouwsectoren?