Bojo style

Beste leden!

op 12 april gaan we op zoek naar de beste wijnen in het thema “bojo style”. Een wijnstijl die opgang maakt: lekkere, fruitige en tanninearme wijnen. Vroeger voor eenvoudig drinkplezier, tegenwoordig meer en meer serieus genomen door wijnkenners. Enkele vragen voor een perfecte voorbereiding:
 1. Welke appellatie hoort niet in het rijtje thuis? Morgon, Juliénas, Fleurie, Reuilly, Regnié
 2. In Kroatië wordt wijn gemaakt van de teran-druif. Hoe heet die in Italië?
 3. Welke cru van de beaujolais telt dertien lieux-dits, waaronder La Chapelle des Bois en La Roilette?
 4. Deze barbera groeit op de heuvels van Tortona en wordt gemaakt door een wijnmaker die graag experimenteert, onder andere met minder bekende druiven als favorita, freisa en ancellotta. De naam verwijst naar de Mayakalender en meer bepaald naar een niet-gebeurtenis in 2012. Hoe heet de wijnmaker en de wijn?
 5. Welke druiven zijn de ouders van gamay?
 6. Welke cru werd in Beaujolais als laatste erkend?
 7. Welke stof is in de “Koning van Beaujolais Cru” gemengd met de gore dat de wijnen van de appellatie hun bijzondere smaak geeft? Tot welke afwijking leidt die stof in de druivenplant?
 8. De bijnaam van deze druif, tenminste als ze als tafeldruif verkocht wordt, zou te maken hebben met het bijvullen van wijnvaten wanneer er vloeistof verdampt was en de wijn dus risico liep om slecht te worden. Hoe heet ze in meer gangbare termen?
 9. Welke Portugese droge rode wijn wordt gemaakt door Fernando Nicolau de Almeida? Met welke druiven?
 10. Welke wetenschapper voerde al in de jaren 1870 experimenten uit die het aromaverschil aantoonden tussen wijnen van de klassieke gisting en die van de koolzuurgisting?
 11. In Canada wordt van deze druif wel eens ice wine gemaakt. Verder komt ze voor in Frankrijk, Italië en Hongarije. Om welke druif gaat het?
 12. In 2015 won een wijn die niet uit de AOP Beaujolais kwam, de trofee van World’s Best Gamay. Uit welke streek kwam hij dan wel?
Kun je de proeverij niet bijwonen, verwittig dan Karl (karl@commanderij.com) zodat we je plaats aan een geïnteresseerde kunnen laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *