Kristalleke nr 32: tannine in rode wijn

1. Tot welke familie chemische stoffen behoort tannine? Waarvan komt de naam tannine? Welke soorten tannine bestaan er? Welk van deze is afkomstig van de druif?

2. Met welke stof uit bijvoorbeeld vlees bindt tannine zich, zodat het resultaat soepeler aanvoelt dan elk van de bestanddelen? Waarom komt tannine uit de pitten ‘bitterder’ over dan tannine uit de schillen?

3. Deze wijnmaker is zeventig. Zijn eerste jaargang was 1982 en zoals de meeste van zijn producten begon die als een illegale wijn. Hij kwam ei zo na om het leven toen hij met zijn terreinwagen een kudde herten probeerde van zijn land te verjagen.
Wie is hij?

4. Welke druif wordt in haar thuisland vaak gemengd met cabernet sauvignon om haar tannine te verzachten (!)? In welk land wordt ze als “nationale druif” vereerd? Onder welke naam staat ze daar vaak bekend?

5. Luciano staat aan het hoofd van dit wijnbedrijf in Piemonte. Het ontleent zijn naam aan de vroegere druiventelers, toen de wijngaarden nog in handen waren van een kasteel dat dezelfde functie vervulde als de Hospices de Beaune.
Hoe heette dit kasteel, hoe heet het wijndomein en in welke gemeente ligt het?

6. De druif leed sterk onder de phylloxera, temeer omdat ze blijkbaar niet hield van de procedure om haar op Amerikaanse onderstokken te enten. Ze houdt van veel zon en natte voeten. Welke tanninerijke rode druif bedoelen we? Uit welk land is ze afkomstig? Hoe luiden haar voornaamste synoniemen en met welke Bulgaarse druif zou ze verwant zijn?

7. Deze mistige en mystieke druif staat bekend om haar hoge tanninegehalte maar lage kleurextractie. Waar ligt haar thuisland? Wanneer werd ze met zekerheid voor het eerst waargenomen? Met welke Franse druif is er genetisch gezien verwantschap?

8. Deze klassieke wijn bestaat uit het merendeel mourvèdre, aangevuld met grenache, cinsault en een tikje oude carignan. Een eerste gouden medaille kwam er al in de negentiende eeuw, toen de wijn nog door Léonie gemaakt werd. De plaats waar de druiven groeien is genoemd naar een windmolen, terwijl de ondergrond uit schelpen bestaat. Hoe heet het domein en in welke aoc wordt de rode wijn geproduceerd?

9. De millésimes 2003 en 2012 van deze wijn werden tot de beste 100 wijnen ter wereld uitgeroepen door Wine Spectator.
Hoe heet de wijnmaker en het domein? Welke recente jaargang kreeg 94/100 punten van Parker? Welke is de hoofddruif?

10. Welke historische figuur duikt op in de verhalen van de drie musketiers? Welk Frans wijndomein noemde een cuvée naar hem en welke druif is het hoofdbestanddeel van die cuvée?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *