Kristalleke nr 33: geopend bewaard

De vragen ter voorbereiding van de proeverij “geopend bewaard” van 17 januari 2017.

Belangrijk: gezien de wijnen die we proeven, kun je best acht proefglazen ipv de gebruikelijke zes meebrengen.

1. Welk “preservatief” voor wijn is gemaakt van rubber en kwam halverwege de jaren 1980 op de markt?

2. Behalve in haar thuisland komt deze druif nog voor in New York State. Haar naam betekent “verf” of “kleurstof”. Onder welke naam kennen wijnliefhebbers haar gewoonlijk?

3. Welk wijnmagazine is genoemd naar een voorwerp waarmee men de wijn scheidt van het sediment?

4. Na de aanslag op de Twin Towers besluiten deze IT’ers hun woning vlakbij de plaats van de ramp te verkopen. Ze vestigen zich in Zuid-Frankrijk en richten er een domein op waarvan de naam verband houdt met de afkomst van de vrouw van het koppel, Rachel. Het betekent zoveel als “tuin-woonst”. Welk domein? Wat is de basisdruif van de rode “geheime” wijn?

5. Wat is het Georgische woord voor amfoor, een traditioneel recipiënt voor wijn?

6. De wijncriticus Antonio Galloni proefde deze IGT uit Toscane van 2010 in augustus 2013, scoorde hem 92/100 en voorspelde hem een mooie toekomst tot wel in 2028. Toch vond hij hem al snel drinkbaar. Welke wijn van welke producent?

7. Je koopt een flesje dat belooft je wijn goed te houden. Toch voel je je bedrogen, want het lijkt leeg. Wat is de inhoud van de fles?

8. Dit Portugese wijndomein ligt in de Dão, omgeven door de Serra da Estrela, Buçaco en Caramulo. De druiven die men kweekt zijn touriga nacional, alfrocheiro, tinta roriz, jaen en tinta pinheira. Het logo is een vreemde vogel met blauwe kop en gele poten. Hoe heet het domein, dat letterlijk “overdekte klei” betekent?

9. Van welke Italiaanse druif betekent de naam letterlijk “bloed van Jupiter”?

10. Sommige wijndomeinen, met voorop Bartolo Mascarello en Franco Biondi Santi, raden aan om wijn niet in een karaf te schenken om hem zuurstof toe te dienen, maar om de wijnen gewoon op voorhand te openen. Onder invloed van welke wijnpausin zeggen ze dit?

11. Deze druif is vermoedelijk afkomstig uit Spanje, en is in Châteauneuf-du-Pape de meest aangeplante van de dertien toegelaten druiven. Hoe heet ze in Frankrijk en hoe noemt men ze op Sardinië?

12. Deze Waalse dame heeft zeker Vlaamse voorouders. Ze lijkt aan te raden om wijn nooit in een karaf te schenken, maar is dat wel zo? Haar benadering van wijn is zeker en vast origineel en toch voor de hand liggend: in plaats van een theoretische uiteenzetting te houden, beschrijft ze vaak op grappige manier de vragen die ze in haar dagelijks werk over wijn krijgt. Hoe heet ze en hoe heet haar boek?

13. Behalve licht en vochtigheid, welke is de belangrijkste factor bij het verouderen maar ook bij het karafferen van wijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *