Kristalleke nr 34: mineraliteit in wit

Mineraliteit is zonder enige twijfel het meest controversiële thema in wijnproefmiddens anno 2017. Wij nemen de proef op de som op dinsdag 7 maart.

Ter voorbereiding alvast enkelen vragen: 

1. Tijdens je zoektocht: leg één (1) van de volgende lijstjes aan:

  1. termen uit proefnotities die verwijzen naar minerale geuren
  2. bodemtypes die geassocieerd worden met mineraliteit
  3. wijnen die genoemd zijn naar bodemtypes
  4. oorzaken van minerale geuren in wijnen

2. Welke specifieke geuren in het bekende Wine Aroma Wheel vallen onder de “section” van “mineral”?

3. Welke professor aan de University of Aberystwyth in Wales bond eind 2016 de kat de bel aan, door een gezelschap van Masters of Wine en studenten MW te vertellen over “mineraliteit in wijn”? Wat is zijn specialisatie en welke is zijn voornaamste stelling?

4. Giuseppe en Armando stichtten dit domein in 1968. In welke wijnregio produceert het domein wijnen die voornamelijk wit zijn? Welke druiven gebruiken ze daarvoor? Wat is er bijzonder aan de regio?

5. Dit domein is werkelijk een grensgeval: één van de topcuvées zou zeker de hoogste klassificatie krijgen, ware het niet dat de wijngaard in een ander land ligt.
Hoe heten de naar de bodem genoemde pinot blancs van dit domein?

6. Florian uit Siebeneich maakt een witte wijn die zo exclusief is dat hij hem niet vermeldt op zijn eigen website. Hoe heet het domein en de wijn?

7. Ook in rode wijn komt mineraliteit voor. Je kunt zelfs gist kopen die de mineraliteit in de wijn stimuleert! Voor welke gist maken Pierre Darriet en Norell Robertson reclame?

8. De man vinifieerde zijn eerste chenin blanc in 1981 en was zo onder de indruk dat hij rond 2010 besloot, de druif opnieuw een kans te geven in de koelere delen van het wijngebied waar hij werkt. De eerste nieuwe oogst kwam er in 2012.
De druiven worden op dezelfde manier behandeld als de albarinho en de sauvignon blanc. Hoe heet de wijnmaker?

9. Wellicht één van de eerste vermeldingen dat wijn bepaald wordt door zijn terroir, komt van een Romeinse schrijver uit de eerste eeuw nC. Hoe heet de auteur en in welk boek schreef hij dat?

10. Toen generaal Melac zijn troepen had teruggetrokken, legde Heinrich Reichardt een wijngaard aan die vandaag nog altijd bestaat maar onder een andere naam. Eén van de witte wijnen draagt de naam van het perceel waarvan de wijn komt: een basaltrijke wijngaard met een totale oppervlakte van 15ha. Hoe heet de wijn, van welke druif wordt hij op dit domein gemaakt en welke is zijn klassificatie?

11. In Wellington werden al in 1952 chenin blanc-druiven aangeplant op een domein dat ook bekend is om zijn rijke collectie salvias. De chenindruiven zijn trouwens één van de oudste van het land. Hoe heet de wijn en het domein?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *