Kristalleke 35: Onbekende Italiaanse druiven

Beste wijnvrienden,

 

ziehier de vragen om je optimaal voor te bereiden op onze eerste proeverij van het proefjaar 2017-2018. De hoofdrol is weggelegd voor onbekende Italiaanse druiven. Tot dinsdag!

 

1. Deze witte druif is geboren in de Langhe-regio van Noord-Italië. Giuseppe van Rovasendalo beschreef haar in de negentiende eeuw als een delicate druif. Wat is haar naam?

2. De recentste DOCG van Italië ligt in Veneto. De naam ervan komt van een middeleeuwse versterkte boerderij. Welk autochtoon druivenras zwaait er de plak?

3. Hij is een fan van de Italiaanse druif grignolino en schreef het boek waarin hij vertelt dat er in Italië meer dan 540 autochtone druiven zijn. Hoe heet hij?

4. Welke wijnschrijver probeert ons te overtuigen om meer timorasso-wijnen te proeven, omdat de beste exemplaren heerlijk bloemig kunnen geuren met abrikoos en appel, waarbij ze een schitterende zuurgraad behouden?

5. Deze druif is nauw verwant aan de sangiovese en groeit voornamelijk in de tip van de laars. Ze is enerzijds tanninerijk, anderzijds kan ze lieflijk zijn. Statti, Odoardi, en Librandi zijn befaamde producenten. Hoe heet ze?

6. De druif verkreeg een DOC-status in 2011. Ze groeit in het oostelijke deel van centraal-Italië, maar ontleent haar naam wellicht aan een Spaans woord. Welke druif zoeken we?

7. Maar liefst 2 van de 6 teams van Den Bloeyenden Wijngaerdt zonden dezelfde wijn in op de proeverij “de ontdekking van de beurs”. De producent van die wijn maakt echter ook een andere, van een autochtoon Italiaans druivenras dat al in 1987 de DOC-status kreeg en bijna een kwarteeuw later een DOCG ontving. Over welke druif hebben we het?

8. In Lazio is Matteo Ceracchi zeker een referentie. Ook zijn echtgenote is wijnbouwster en zij werkt met een druif die één van de drie DOCG’s van de Italiaanse hoofdstad uitmaakt. Het is haar best verkopende wijn. over welke druif gaat het?

9. Minstens vier wijndruiven delen dezelfde naam. Eén ervan komt voor in Argentinië en Californië, maar drie van de vier namen dienen voor evenveel Italiaanse druiven. Welke naam dekt vier ladingen, waarvan drie Italiaanse?

10. De druiventros is zo compact dat hij op een gesloten vuist lijkt. Welk Toscaans druivenras is naar die vuist genoemd?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *