Kristalleke 38: een virtuele reis naar de Douro

Dinsdag 16 januari starten we het proefjaar met feestelijke bubbels en vervolgens laten we ons meevoeren naar de Douro. Hierbij alvast de theorievragen:

1. Welke historische figuur riep zowat in zijn eentje de categorie van de droge wijnen uit de Douro in het leven vlak na de Tweede Wereldoorlog?

2. Op welk bodemtype groeien de druiven voor de meeste droge wijnen uit de Douro?

3. Deze druif is van oorsprong Frans maar kent haar grootste aanplant in Portugal, waar ze onder andere voor Port wordt aangewend. Ze maakt veel zuren en veel alcohol. Hoe heet ze in haar thuisland en hoe in Portugal?

4. Deze Portugese vrouw nam anderhalve eeuw geleden het noodlijdende portbedrijf van haar familie over. Ze maakte het tot één van de belangrijkste producenten. Tevens deed ze aan goede werken voor de lokale bevolking door scholen op te richten en parken aan te leggen. Hoe heette ze? Welke iconische droge wijn produceert één van de domeinen van de familie?

5. 15 druiventelers besloten te gaan samenwerken. Hun vaste consulent is een bekende naam in de portwereld. Sinds vijftien jaar verviel het woord “Quinta” uit de naam van de topwijn. Welk domein en welke wijn?

6. Onder welke herkomstbenamingen gaan de regionale wijnen van de Douro schuil die geen recht hebben op de doc?

7. Hoeveel bedrijven die druiven telen, telt de Douro?

8. De Douro wordt traditioneel onderverdeeld in drie grote delen. In het kleinste van die drie ligt een domein van meer dan 250ha dat een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de droge wijnen van de streek. Het is eigendom van de vroegere president van een portproducent. Hoe heet het domein en de wijnmaker?

9. Begin deze eeuw kocht deze man een wijngaard van amper 3ha, beplant met oude wijnstokken en naar het noorden gericht. Een bewuste keuze, omdat hij bewaarwijnen wilde maken met veel aciditeit. Hoe heet de wijnmaker en zijn domein?

10. Welk werk van openbaar nut startte in 2011 en bedreigde volgens duizenden briefschrijvers de streek van de Douro?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *