Proeverij 5: de beste fles van minstens 15 jaar oud

De opdracht…

Zes oude knarren, maar welke was de beste?

Zes teams van elk vijf personen kregen de opdracht een fles rode wijn te vinden van minstens 15 jaar oud en maximum 50 euro. Behalve één team hielden ze alle een voorproeverij waarin de beste wijn gekozen werd.

De zes wijnen werden vervolgens door de aanwezige proevers op de proefavond van 6 maart 2018 aan een blindtest onderworpen.

De resultaten

Zoals te verwachten was, werden nogal wat wijnen uit de Bordeaux geserveerd: 3 om precies te zijn. De andere wijnen kwamen uit Italië, Zuid-Afrika en de Languedoc. Prijzen varieerden van 18 euro tot 49 (gemiddelde: 32 euro).

We vroegen de proevers om te gokken naar de leeftijd van de wijn. De werkelijke leeftijden varieerden van 15 tot 28 jaar (gemiddelde: 19 jaar). De proevers vonden ze gemiddeld iets jonger (0,5 jaar). Drie wijnen werden als ouder bevonden, twee als jonger en één exact op zijn leeftijd.

De proefnotities

In volgorde van proeven:

 1. Italië – Brunello di Montalcino Collosarbo 2001 (€30): De erg geëvolueerde kleur valt op, in de neus leder, noot, rozijn. In de mond pruim, opnieuw rozijn, rubber, donker fruit, komt warm over
 2. Bordeaux – Lamarzelle Figeac 1990 (privékelder, €45):In de neus opvallende aanwezigheid van selderzout, verbrand, beetje munt In de mond behoorlijk wat fruit en zuren, het selderijzout komt opnieuw terug.
 3. Zuid-Afrika – Ingwe 2002 (Magnus, €17,99): Keldergeur in de neus, naargelang de fles die men proefde leek de wijn kurk te hebben, maar werd verward met de rubber die achteraf duidelijk aanwezig bleek, blauwe kaas, wrange geur, pompelmoes
 4. Languedoc –Château d’Oupia ͞Oppius͟ 2001 (Divino, €25) : Heel veel fruit in de neus, medicinaal, drop, evolueert maar blijft staan. Lijkt een wijn die nog geen veroudering heeft ondergaan. In de mond redelijk zacht, weinig tannine, goede zuren.
 5. Bordeaux –Château la Dominique 1996 (Vignelier, €49) : Geur van ceder, koffie, leer, voldoende fruit, evolueert zeer mooi in het glas Stevige wijn in de mond met veel structuur.
 6. Bordeaux –Château Moulin du Cadet 2003 (Magnus, €24,90) : In de neus rijp fruit, rokerig In de mond krieken op alcohol, bittere afdronk.

De beste wijn

Voor de beoordeling van de beste wijn keken we naar het aantal eerste plaatsen, vervolgens naar het aantal tweede plaatsen die elke wijn in de wacht sleepte. Dat was voldoende om deze rangschikking op te maken:

 1. Languedoc – Château d’Oupia “Oppius” 2001 (Divino, €25). Meer dan de helft van de proevers vond dit de beste wijn. Hij wint dan ook overtuigend deze blindproeverij.
 2. Italië – Brunello di Montalcino Collosorbo 2001 (€30): deze wijn wint vier proevers voor zich.
 3. Bordeaux – Château la Dominique 1996 (Vignelier, €49) : met drie eerste plaatsen en vijf tweede plaatsen komt deze bordeaux binnen op een derde plaats.
 4. Bordeaux – Lamarzelle Figeac 1990 (privékelder, €45). Drie eerste plaatsen en drie tweede plaatsen brengen deze wijn op de vierde plaats.
 5. Bordeaux – Château Moulin du Cadet 2003 (Magnus, €24,90) : met twee eerste plaatsen is deze wijn net voorlaatste.
 6. Zuid-Afrika – Ingwe 2002 (Magnus, €17,99): amper één proever vond deze wijn de beste. Toeval of niet, maar deze wijn werd ingestuurd door het enige team dat niet samen voorproefde.

Het fenomeen “Bordeaux”

De zes geproefde wijnen in volgorde van proeven.

De bordeauxwijnen die voor deze proeverij werden ingestuurd, komen uit twee prima jaren (1990 en 1996) en één berucht jaar (2003, de canicule). Ze zijn gemiddeld nogal wat duurder dan de andere (40 euro voor de bordeauxs, €24 voor de andere). Toch scoren ze verrassend laag: de beide eerste plaatsen gaan naar andere wijnen.

Uiteraard is het beoordelen van zes wijnen onvoldoende om definitieve uitspraken te doen over de houdbaarheid van bordeauxwijnen. Maar de hogere prijs en de relatief lage plaatsen stemmen toch tot nadenken. Dat is goed nieuws voor de avonturiers onder ons: vele andere streken maken wijnen die verrassend goed kunnen ouderen.

De beste proevers

Natuurlijk kun je uit een proeverij zoals deze niet opmaken wie objectief de beste proever is. Wat wel kan, is bekijken wiens resultaten het dichtst aanleunen bij de gemiddelde beoordeling van de groep. Dat bleek zo te zijn voor onze voorzitter Rita. Proficiat.

Ook kun je uitrekenen wie het dichtst de werkelijke jaargangen benadert. Hier waren twee proevers even goed: Dimi en gastproever Thomas. Zij zaten er elk in totaal 14 jaar naast (gemiddelde: 21 jaar). Wat voor zulke oude knarren een prestatie is (ik heb het over de wijn, niet over de proevers).

En ten derde kun je je afvragen, wie de eigen wijn gevonden heeft. Het meest populaire antwoord was alvast om de winnaar tot de eigen wijn uit te roepen. Helaas was er (behalve ikzelf, ik stemde niet mee om evidente redenen) van de winnende ploeg niemand aanwezig. Toch vond één proever de eigen wijn: Bart DB, met een saint emilion grand cru “Moulin du Cadet” uit 2003.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *