Kristalleke 44: Klassiek of hybride?

Ter voorbereiding van de proeverij van dinsdag 15 januari vind je hier een achttal vraagjes. Op te lossen voor de proeverij begint. Zie de websites onderaan voor enkele tips.

  1. Druiven met verhoogde weerstand tegen bepaalde aandoeningen worden wel eens “piwi” genoemd. Wat betekent dit woord?
  2. Deze druif is een kruising van diana met chambourcin en levert tanninerijke wijnen op die wel eens met cabernet sauvignon vergeleken worden. Hoe heet ze?
  3. Deze druif werd uit spätburgunder en een ‘resistente’ partner ontwikkeld door Blattner, Soyhières en Schweiz. Ze zou erg lijken op haar klassieke ouder en ook de naam verwijst naar de ouderdruif. Om welke piwi gaat het?
  4. In Freiburg werd uit de solaris een nieuwe druif met verhoogde resistentie ontwikkeld, die een kenmerkende druivengeur heeft. Welke? Op welk klassiek ras gelijkt ze?
  5. Nog een druif die in Freiburg werd ontwikkeld, is de johanniter, de populairste witte hybride in ons land. Welke voorouder zorgt voor de resistentie? Op welke klassieke druif zou de johanniter goed gelijken?
  6. In 2016 legde dit koppel de noordelijkste wijngaard in ons land aan, temidden de aardbeivelden. Hoe heet het domein en welke druif is er aangeplant?
  7. Deze Frankische dame kan bewijzen dat haar voorouders al in vroegere eeuwen als kuipers en wijnbouwers werkten. Haar domein is nog jong, met ongeveer een halve eeuw op de teller. Het was vader Willi die de Pfalz ruilde voor het nabije Franken. Men plant er klassieke druiven als riesling, maar tegenwoordig meer en meer hybride rassen als johanniter, pinotin en regent. Hoe heet het?
  8. Wat zijn ‘interspecifieke rassen’? Wat is het verschil met ‘hybride’ rassen? Waarom kunnen ‘hybrides’ soms toch toegelaten zijn voor wijnen met herkomstbenaming zoals bob of aop?

Interessante websites:
https://www.piwi-international.de
http://www.wijnbouw.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *