Kristalleke nr 28: blaufränkisch

Een goede voorbereiding van onze proeverij van 8 maart, met als thema “blaufränkisch”: deze vijftien vragen oplossen. Succes!

1. In welke Belgische BOB is blaufränkisch toegelaten? Hoeveel producenten hebben een noemenswaardige aanplant van deze druif?

2. Een Oostenrijkse DAC-wijn is gemaakt van blaufränkisch en draagt de vermelding “reserve”. Wat weet je over het alcoholgehalte?

3. Welke ampelograaf vermeldt “Black Frankish” al in de achttiende eeuw?

4. Welk synoniem kent blaufränkisch in het dialect van de Lombardische stad Bergamo?

5. Voor de productie van het beroemde “Stierenbloed” verdreef blaufränkisch grotendeels de originele druif waarmee deze wijn gemaakt wordt. Welke?

6. Waarom dacht men lange tijd dat blaufränkisch een kloon was van gamay? Wat is hun eigenlijke verwantschap?

7. Wat hebben heroldrebe en blauburger met blaufränkisch te maken?

8. Van waar komt de naam “Fränkisch”?

9. Welke keizerin had 16 kinderen en weet dat aan het vruchtbaarheidsbevorderende effect van haar lievelingswijn, gemaakt van blaufränkisch?

10. Welke fout maakte een bekende producent in Washington wanneer hij het etiket ontwierp voor zijn blaufränkischwijn?

11. Welke Oostenrijkse wijnregio kent een officiële organisatie die de druif blaufränkisch promoot? Hoe heet die organisatie?

12. Welke producent voorziet zijn blaufränkischwijn van een opvallend etiket dat lijkt op een verzameling scrabble-blokjes?

13. Hoewel de druif vele synoniemen kent, werd de naam “blaufränkisch” wereldwijd als standaard vastgelegd. In welk jaar gebeurde dat?

14. Waarom wordt blaufränkisch aangeraden als rodewijndruif voor de AVA Finger Lakes in New York?

15. Welke president had blaufränkisch uit zijn geboortestreek als zijn lievelingswijn in die mate dat er vandaag nog altijd een van blaufränkisch gemaakte cuvée naar hem genoemd is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *