Thuisploeg wint op het Lisp

Zopas is editie 2016 van de wedstrijd “Ken Wijn” van de Vlaamse Wijngilde afgelopen. Zoals de traditie dat wil, werd de wedstrijd georganiseerd door de winnende club van het jaar voordien. Echter: enkel de nationaal wijnmeester kende vooraf de wijnen die geschonken zouden worden. Zo kon iedereen, ook onze ploegen, aan de wedstrijd deelnemen zonder voorkennis.321Z7171 (Medium)

Met maar liefst 61 ploegen van telkens drie wijnkenners, was de opkomst alvast in recordmodus. Het vorige record, van 2015, werd verpulverd met 4 stuks. Nochtans maakt nationaal wijnmeester Eddy de wedstrijd niet eenvoudiger. Behalve enkele vaste waarden zoals een beaujolais, een bordeaux en een côtes du rhône uit Frankrijk, een sangiovese uit Toscane, een ribera del duero uit Spanje, een Argentijnse malbec en een Zuid-Afrikaanse pinotage, moesten er ook een pinot noir uit de Maasvallei, een Chileense shiraz en een blaufränkisch uit Oostenrijk herkend worden.

De verbeteraars vielen dan ook bijna omver van verbazing toen ze verscheidene volledig correcte oplossing kregen. Eén van hen begon zelfs te zweten, want zijn eigen commanderij scoorde tien op tien voor de proefvragen en zette met acht op tien voor de theorievragen daar ook een sterk resultaat neer. Maar toen kwam het formulier van den Bloeyenden Wijngaerdt 1 binnen en kon hij opgelucht ademhalen. Tien wijnen herkend, negen op tien voor de theorievragen: de wisselbeker, overigens een totaal nieuw exemplaar, zou dit jaar in Lier blijven.

Op de receptie vloeide de champagne dan ook rijkelijk, en werd er duchtig nagepraat over het al dan niet typisch zijn van de wijnen. Enkelen smeedden zelfs al plannen om volgend jaar de trofee mee naar de eigen commanderij te kunnen nemen…

Dank aan alle medewerkers om er weer een puike editie van te maken!

Voor wie de wedstrijd nog eens dunnetjes wil overdoen, dit zijn alvast de theorievragen:

Theorievragen Ken Wijn-wedstrijd 2016

1. Van welk domein is Alain Mouiex de eigenaar?
A. Château Mazeyres in Pomerol
B. Château Fonroque in Saint-Emilion
C. Château de La Dauphine in Fronsac

2. “Classico Gran Selezione” is een kwaliteitsniveau gebruikt in
A. Piemonte
B. Ribera del Duero
C. Toscane

3. Uit welk wijngebied komt de Valpolicella?
A. Veneto
B. Friuli
C. Trentino Alto Adige

4. Welke van de volgende druivenrassen zijn synoniemen?
A. kékfrankos, lemberger, franconia nera
B. blaufränkisch, kékfrankos, zierfandler
C. tauberschwarz, blaufränkisch, blauer limberger

5. Hoe heet de befaamde Cypriotische dessertwijn die geliefd was bij de Tempeliers en als eerste het label van geografische oorsprong meekreeg?
A. Mavro
B. Commandaria
C. Xinisteri

6. Fixin is een appellatie uit de
A. Côte de Nuits
B. Côte de Beaune
C. Côte Chalonnaise

7. Ampelografie is
A. de kennis en beschrijving van vinificatiemethodes
B. de kennis en beschrijving van wijngaardbemesting
C. de kennis en beschrijving van de wijnstokken

8. In Duitsland kent men het druivenras chasselas onder de naam
A. weissburgunder
B. gutedel
C. fendant

9. De mythische Spaanse wijngaard Vega Sicilia is gelegen in het dorp
A. Valbuena de Duero
B. Val d’Oro de Duero
C. Val Vega de Duero

10. Het Latijnse spreekwoord “In Vino Veritas” vindt zijn oorsprong in een werk van
A. Marcus Antonius
B. Publius Vergilius
C. Plinius de Oudere

Schiftingsvraag: Wat is de oppervlakte in ha van de wijngaarden van Château Pontet-Canet?

 

De wijnbeurs in de media:

http://www.gva.be/cnt/blcva_02193200/lierse-club-wint-wijnwedstrijd

http://www.lierbelicht.be/content/druk-bezochte-wijnbeurs

http://www.lierinbeeld.com/nieuws26/89wijnbeurs.htm

 

Antwoordsleutel: 1B, 2C, 3A, 4A, 5B, 6A, 7C, 8B, 9A, 10C.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *