Kristalleke nr 30: Wijn van Eigen Bodem

Beste wijnvrienden

 

het nieuwe proefjaar kondigt zich aan… met een proeverij “Wijn van Eigen Bodem”. Geen kwaliteit, zegt u? Misschien zit er wel een blindganger tussen…

 

om je optimaal voor te bereiden: hieronder een vragenlijst. Antwoorden op de dag zelf. Vergeet het niet: de locatie is gewijzigd, we spreken af in het Looks.

Vragenlijst

 1. Welke druif is de populairste rode hybride in ons land, zowel in termen van aantal producenten als in areaal?
 1. Deze televisiereporter legde een wijngaard aan die hij vernoemde naar de gemeente waar het perceel zich bevindt. Hoe heten wijngaard en wijngaardenier?
 1. De vroegere Nederlandse Wijnkeuring werd herdoopt. Welke wijn scoorde op de editie 2016 de enige gouden medaille?
 1. Wegens de nog jonge wijnbouw in Vlaanderen, maar ook wegens het wisselvallige klimaat, verschilt het aantal erkende hectaren wijnbouwgrond sterk naargelang van het oogstjaar. Welk oogstjaar van het laatste decennium kende een absoluut dieptepunt op dat gebied?
 1. Deze kleine Limburgse producent heeft verschillende cuvées, waarvan eentje genoemd is naar een collega. Hoe heten beide wijnmakers?
 1. Welke Belgische wijngaard werd in 1945 verwoest door een Duits bombardement en wie herstartte die wijngaard in het begin van de jaren 1960?
 1. Deze rode druif is een kind van dornfelder en blaufränkisch. Ze heeft in België een totale aanplant van minder dan 3 hectaren, maar een wijn die ervan gemaakt wordt, scoorde wel reeds een zilveren en twee gouden medailles op de wedstrijd “Beste Belgische Wijn”. Welke druif en wie is de grootste producent in België?
 1. Bij de aanleg heette deze wijngaard Sint-Denys. Hoe heet hij vandaag?
 1. In hoeveel en welke gemeentes van de provincie Antwerpen wordt er aan wijnbouw gedaan?
 1. Welk wijndomein is het grootste van de provincie West-Vlaanderen? En welk is het oudste?
 1. Welke Vlaamse wijn hield Jancis Robinson voor een puligny-montrachet?
 1. Welke Vlaamse wijnbouwer haalde samen met een Nederlandse collega het diploma “Winzer” aan het Wijnbouwinstituut van Trier?
 1. Welke voormalige apotheker behaalde met zijn chardonnay een zilveren medaille op de Duitse wedstrijd Mundus Vini?
 1. Welk wijndomein, dat de Latijnse vertaling is van de straatnaam waar het zich bevindt, wil in de toekomst nebbiolo planten in Vlaanderen?
 2. Welk Waals wijndomein, eigendom van voormalige chocoladeproducenten, is bio-gecertifieerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *