Proeverij 1: Onbekend Italië

1. Strette Nas-cëtta 2016 (nas-cëtta)

€14,00 (Made In Piedmont Wines)
Klassieke kleur, in de neus in het begin frisse perzik, evolueert naar tropisch fruit en lychee; in de mond strak met pittige zuren, een bittertje op het einde dat blijft hangen. Overwegend droog en strak: op basis van de neus zou je meer fruit verwachten.

2. Ruggiada del Mattino (timorasso)

€11,50 (The Vine)
In de neus een sherry-toets, met walnoten, pot-pourri, gedroogde abrikoos en geoxideerde appel, en ook ziltige noten. In de mond kurkdroog, met toch een licht contrast van molligheid. De walnoten komen terug en bevestigen zo de neus in de mond. Trekt bijna droog weg.

3. Al Cantara Luci Luci (carricante)

€19,51 (The Vine)
In de neus boterachtig (onduidelijk of dit van hout of gewone rijping is), wat natte hond, doet denken aan chenin. In de mond ananassnoepjes en gegrilde amandel. Een volle en rijke wijn.

4. Montalbera 2013 Cast. Monf. (ruchè)

€16,00 (Made In Piedmont Wines)
Robijnrood, in de neus zoet rood fruit met aardbei, een beetje chemisch. In de mond rood fruit, een duidelijk bittertje en sappige zuren. Deze wijn verdeelt: sommigen binden het een aangename drinkwijn, anderen vinden het een liefhebberswijn.

5. Montalbera Grignè 2015 (grignolino)

Witte en rode wijnen van onbekende Italiaanse druivenrassen

€13,00 (Made In Piedmont Wines)
Weinig kleurintensiteit, doet denken aan nebbiolo. In de neus opnieuw een nebbiolo-type: thee, rozen, en teer in het begin, na walsen kruiden, met tijm en stoofschotel, waardoor hij eerder aan pinot doet denken. Moeilijk te determineren: lijkt een provençaalse nebbiolo. In de mond veel zuren, strak en droog tot het einde, met best wel wat tannines.

6. Potestà (raboso del piave)

€14,00 (Bere Bene)
Diep donkerrood; in de neus fluwelig, met cederhout en sigarenkistje, een toets van munt en orangettes. In de mond warm (alcohol), met peper, provençaalse kruiden, maar mooi gebalanceerd met vrij veel zuren. Veelzijdige en populaire wijn bij de proevers.

7. Giribaldi – Cento Uve 2011 (152 druivenrassen!)

€55,00 (Made In Piedmont Wines)
Zeer intens robijnrood; in de neus cassis, drop, vlierbessen en fijne kruiden, teer en thee. In de mond vrij veel tannines, maar geen grijpende tannines.

8. Cantine Salvatore – Rutilia (tintillia)

€14,00 (Bere Bene)
In neus de indruk van primitivo, met toast. In de mond eerder een grenachte-type: rond met veel alcohol, rijp en gedroogd fruit, in het begin ook een vegetale toets. Sommigen vinden hem wat monotoon en vrezen dat hij snel gaat vermoeien.

9. Cataldo Calabretta – Ciro (gaglioppo)

€12,00 (The Vine)
In de neus initieel opvallend zwavel en reductief (beerput), maar evolueert naar laurier en stoofschotel. In de mond fruit, met een vegetale toets en redelijk wat tannines. Roept uiteenlopende reacties op.

Met dank aan Karl voor het verslag en Rita voor de foto’s.

De wijnen (2/2)

De wijnen (1/2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *