Kristalleke 36: de medaillekermis

Ter voorbereiding van onze proeverij met gemedailleerde wijnen, hier enkele vragen waarvan je het antwoord hopelijk vindt op het internet of elders. Vind je van deze acht vragen twee antwoorden, dan ben je sterk bezig. Haal je de helft of meer, dan ben je een krak. Veel zoekplezier! (tip: hou een lijstje met concours bij tijdens je zoektocht)

1. De eigenaar wijt de kwaliteit van zijn wijn aan het feit dat hij in de kelder voor de vaten en de flessen zingt. Zijn topwijn staat in de lijst met de 101 beste flessen van het land. Het domein produceert ook honing en olijfolie.
Hoe heet de eigenaar en zijn wijn? Hoe heet het domein?

2. Deze bordeaux uit 2015 kreeg van de Franse gids Gilbert & Gaillard ondanks zijn lage prijs een score van 85/100, goed voor goud. Op het Concours Mondial van Brussel scoorde hij een zilveren medaille.
Welke wijn? Bij welke keten is hij momenteel te koop in ons land?

3. Deze producent scoorde met zijn riesling 92 op 100 en verkreeg daardoor een gouden medaille op dit concours voor wijnen uit minder bekende wijnlanden. De wijn komt uit een Arabisch sprekend land van zo’n 6 miljoen inwoners.
Hoe heet de wijn? hoe heet het concours? Waarvoor staat de drieletterige afkorting?

4. Deze ingenieur werd geboren in Hustopece en studeerde in 1985 af aan de landbouwfaculteit van Moskou met een proefschrift over hybride druiven. Toch heeft het bedrijf waar hij de plak zwaait, ook klassieke rassen in de ongeveer 125ha wijngaarden van het domein. Zijn wijnen verdienden al talloze medailles, onder andere op het Salon voor Tsjechische Wijnen.
Hoe heet de man? Welke klassieke rassen plantte hij zoal aan?

5. In 2010 schreef Luc Wieme, toen nog voorzitter van een commanderij van de Vlaamse Wijngilde, dat de consument zich laat leiden door “de vermoedelijke kwaliteit die gegarandeerd wordt door de aanwezigheid van zo’n rond goud-, zilver- of bronskleurig labeltje dat aangeeft dat de bewuste wijn bekroond werd op een wijnconcours”.
Hoe groot schat je de totale omzet van alle Europese concours, aangenomen dat van een gemedailleerde wijn 20.000 flessen gemaakt worden en met het medaillestickertje op de fles verkocht? Wat is de extra kost per fles voor de producent?

6. De Nederlander Joris Snelten zat de editie 2017 van dit concours gespecialiseerd in biowijnen voor. Welke was de enige witte Ventouxwijn uit het jaar 2016 die er een gouden medaille kreeg?

7. De befaamde gids Gambero Rosso is een referentie voor Italiaanse wijnen. Het hoogste schavot zijn “drie bekertjes” (3 bicchiere). Een producent uit Emilia Romagna scoort met de Sangiovese al zes keer na elkaar dit gegeerde plakkaatje. Welke producent en welke wijn?

8. Aan welk concours zou jij deelnemen, mocht je wijnbouwer zijn? Dit in termen van de kans op een medaille versus de deelnamekost en de kost per fles om achteraf de medailles te mogen gebruiken. Stel dat je de boel wil belazeren als producent, hoe zou je dat aanpakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *