Kristalleke 37: witte houtgerijpte wijnen en maaltijd

Ter voorbereiding van de Sinterklaasproeverij op dinsdag 5 december, hier alvast de vragen:

1. Dit domein ligt op de plaats waar vroeger een gebouw stond dat door de Tempeliers bezocht werd. Ze gaven het de Catalaanse naam van de plaats: een eivormige verheffing van het landschap. Toen de huidige eigenaars in 1998 beslisten een wijndomein te starten, noemden ze het naar diezelfde plaats. Over welk domein gaat het?

2. Het maken van houten vaten voor wijnproductie duurt jaren, omdat de staven gedroogd dienen te worden in de buitenlucht. Waarom kan men ze niet eenvoudig in een oven drogen? Welk proces, behalve het verliezen van water, speelt zich in die periode af?

3. Welke zijn de twee meest opvallende veranderingen die rijping op hout teweegbrengt in de wijn?

4. Ook in Champagne wordt traditioneel met hout gewerkt. In de jaren 1950 begon dat te veranderen en schakelden de meeste producenten over op email, later inox. Toch bleef een handvol domeinen koppig weerstand bieden. De bekendste zijn Krug, Bollinger en Gratien.
Maar een klein familiedomein in de Montagne de Reims behoort ook tot die selecte club. Bovendien blokkeren zij altijd de malolactische omzetting, om de frisheid van de wijn te bewaren. Nadien rijpen de millésiméwijnen in kleine vaten, de andere in grote foeders. In de kelders zijn overigens prachtige glasraamwerken te bekijken, gemaakt door de vader van de huidige zaakvoerder. Welk domein?

5. Van alle eiksoorten zijn er slechts een drietal geschikt voor het maken van vaten voor de wijnbereiding. Welke zijn dat en waar groeien ze? Welke wordt beschouwd als de beste?

6. Welke factoren bepalen of een wijn meer of minder aroma’s krijgt bij het verblijf op hout?

7. In de zuidelijke Bourgogne telt een aop acht climats die als premier cru door het leven gaan. Een producent maakt een wijn die “Sous Frétille” in de naam draagt. Die producent is gecertifieerd door Terravitis sinds 2015. De huidige zaakvoerder is al de vierde generatie die het domein beheert. Welk domein?

8. Deze Normandische kaas wordt traditioneel gezien als goed passend bij witte bourgogne. Hij bestaat in drie groottes (petit, demi en grand) en slechts 2% van de productie is van het fermiertype. Hoe heet deze kaas?

9. In de vallei van de Burnot groeien de stokken pinot noir en chardonnay op mediterraans aandoende terrassen. Bovendien liggen die terrassen zuidelijk georiënteerd. Welke producent beheert die wijngaard?

10 Welke combinaties wijn-gerecht vind je in de literatuur voor klassieke houtgerijpte wijnen? Wat hebben de gerechten gemeenschappelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *