Kristalleke 39: minstens 15 jaar oud

Als voorbereiding voor de proeverij van dinsdag 6 maart vind je hier alvast een vragenlijstje. Als je deze vragen tracht te beantwoorden, leer je een hele hoop bij over het bewaren van wijn!

 1. Wat zegt de Wet van Coates over het rijpen van wijn?
 2. Waarom is een groot verschil in dag- en nachttemperatuur ongewenst voor een wijnbewaarplaats?
 3. De Griekse dokter Galenus raadde aan om oudere wijn te drinken. Welke truuks kende hij om het verouderingsproces te versnellen, al leverde het volgens hem minder gezonde wijnen op?
 4. Waarom raadt Tom Stevenson af, om wijn te bewaren in een koelkast?
 5. Twee wijnen worden bewaard, de ene op 11° en de andere op 21°. In welke fles rijpt de wijn het snelst? Hoeveel sneller?
 6. Bij het rijpen van wijn ontstaan er gaandeweg meer esters in de vloeistof. Welk ester komt gewoonlijk in het grootste volume voor? Van welke stoffen is het een product? Hoe smaakt het?
 7. Behalve de ontwikkeling van versterkte wijnen, die doorgaans beter tegen veroudering bestand zijn dan gewone wijn, werd er midden de 17de eeuw nog een uitvinding gedaan die langdurig bewaren van wijn mogelijk maakte. Welke?
 8. Waarom zijn wijnen met houtlagering vaak beter bestand tegen veroudering?
 9. Twee factoren lijken aan te geven welke wijnen goed kunnen verouderen. Eentje is het extractgehalte (droge stof die overblijft na verdamping). Welke is de andere?
 10. Wijn is een tussenstap in de koolstofcyclus. Welke zijn de twee volgende stappen?
 11. Met welke menselijke levensfase vergelijkt men in Bordeaux de age ingrat van een wijn wel eens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *